Вітаємо Вас на головному інтернет-порталі м.Верховина Івано-Франківської області!
                    Наша адреса: verchovyna@at.ua              Шануємо і пам'ятаємо невинно убієних Героїв України!             Наша адреса: verchovyna@at.ua                     
Вхід на сайт

Меню сайту

День міста 2015

Веб-камера!!!

Синоптик

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:


Нам 3 роки!

Оплати за світло

Замовляй рекламу

Меблі

Барахолка

Фото-відео

Купуй українське

Block title

Місцеві пльотки

Знай наших

Верховинські вісті

Головна » 2017 » Вересень » 14 » З початку року на Верховинщині зафіксовано 4 випадки отруєння грибами. БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ
08:01
З початку року на Верховинщині зафіксовано 4 випадки отруєння грибами. БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ

   З початку року в Івано-Франківській області зареєстрували шість випадків отруєння грибами, з них чотири – у Верховинському районі,  а також по одному випадку у Тисменицькому і Косівському районах, - йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби області.

   У Європі зараз відомо близько 200 видів грибів, які є потенційно отруйними. А 80 з них можна знайти на території України. Гриби – улюблений продукт харчування багатьох із нас, проте ми часто забуваємо, що він може привести нас і до негативних наслідків. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах.

   Отруїтися грибами можна у будь-яку пору року, та саме на кінець літа та на почато осені припадає їх пік. Відомо, що частіш за все найотрутніші гриби можна знайти у лісах Західної України, а саме в Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та Рівненській областях.

   Фахівці радять утримуватись від споживання дикорослих грибів, краще споживати штучно вирощені печериці, гливи і купувати їх у магазинах. Проте, якщо ви довіряєте Карпатським лісам, наприклад, і власним знанням про гриби, то можете вирушати на пошуки цього делікатесу самостійно. Та пам’ятайте, що ваше здоров’я та життя залежатиме тільки від вас.

   Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка та її різновиди, тому при  отруєнні її токсинами реєструють до 99% летального кінця потерпілих. Важливо завжди пам’ятати про те, як саме виглядає цей небезпечний гриб і ніколи навіть не торкатися до нього. При збиранні грибів варто звертати увагу і на його зовнішній вигляд. Краще утриматися від того гриба, який  пошкодженим або перестиглим. Особливо будьте уважними, коли йдете до лісу із дітьми. Спостерігайте за тим, які грибочки кладуть у кошик ваші малюки.

   Також, краще утриматися від покупки грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати лісовий продукт на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Таке наше сьогодення: продавці часто можуть "запудрити" нам мізки розповідями про високу якість грибів, проте насправді все може бути різко навпаки. Якщо ж ви вже вирішили ризикнути і купити гриби у сумнівному місті, то обов’язково перевіряйте, що вам пропонують.

   Звичайно, все-таки найкраще довіряти самому собі. Тому більшість українців ходить у ліс по гриби самостійно. Проте фахівці переконують, що робити це треба також обережно.

   Краще не збирати гриби там, де поблизу є швидкісні траси чи радіаційно забруднені території. Відомо, що все найкраще є там, де чисте повітря і на живу природу нічого поганого не впливає. Крім того, звертайте увагу й на погодні умови, коли вирушаєте до лісу. Всі знають, що гриби ростуть найкраще після хорошого дощу. Тому, слід пам’ятати, що не варто збирати гриби під час посухи. Фахівці зазначають, що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба. Так, він втрачає воду і швидше накопичує токсини.

   Не можна забувати і про те, що придатність грибів для споживання залежить не лише від того чи отруйний він. Отруїтися можна навіть від їстівного, якщо його неправильно приготувати. Тому особливу увагу варто звернути і на ту частину, яка стосується кухні. Найперше, ніколи не вживайте сирі гриби. Елементарне правило, та буває різне у житті.

   Спеціалісти радять спочатку промивати гриби та відварити їх у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів краще зберігати на холоді в емальованому посуді не більше доби. Гриби – продукт, який швидко псується, адже є добрим середовищем для розвитку мікроорганізмів, у тому числі й хвороботворних. Ну і, звичайно, остерігайтеся годування грибами дітей. Це важка їжа, яку дитячий шлунок часто не може перетравити. Не рекомендують вживати гриби вагітним жінками і тим, що годують груддю.

   Варто нагадати і про помилкові "міфи", які начебто допомагають визначити отруйність гриба. У домашніх умовах можна визначити отруйність гриба, використовуючи цибулю або срібні ложки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах. Колір цибулі може змінюватись під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в обох видах грибів. Тому виявити отруйність гриба у домашніх умовах важко.

   Тому, якщо будете дотримуватись простих правил і будете обережно поводитись з грибами, то ваша трапеза грибами закінчиться приємно. При збиранні грибів і їх споживанні пам’ятайте, що від вас залежить життя і здоров’я ваше і ваших близьких. З’їсти і отруїтися набагато простіше, аніж потім вийти із критичного стану.

Переглядів: 138 | Додав: Administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Статистика

Онлайн всього: 10
Гостей: 9
Користувачів: 1
Administrator

Пошук

Категорії розділу
Верховинська бреха [32]
В цьому розділі будуть розміщуватися неперевірені новини Верховинщини
Запитай у юриста [6]
Дана рубрика надає можливість отримання безкоштовної консультації з правових питань. Консультує досвідчений правник, адвокат за фахом Лена Рашковська. Свої питання надсилайте на електронну пошту - verchovyna@at.ua
Верховина туристична [19]
Цікаві історії про мальовничий куточок Карпат - чарівну Верховинщину, Ви знайдете у цьому розділі. Приємних Вам подорожей!
Знай наших [5]
Шановні читачі! Нова рубрика "Знай наших" в інтерв'ю з жителями району розповість Вам про непересічних верховинців. Рубрику веде Галина Кутащук - науковий співробітник музею Гуцульщини.
Спортивна Верховина [28]
Завжди свіжі спортивні новини Верховини та Верховинського району.
З поштової скриньки [35]
В даній рубриці публікуються статті, які надсилають нам дописувачі. Сайт не розділяє та не нав'язує їх думки!
Проба пера [14]
"Проба пера" - це рубрика прозових творів та віршів молодих письменників та поетів Верховинщини. Її автор - талановитий хлопець Іван Терлюжак з с.Пробійнівка.
Фотодовідник Верховинщини [2]
Нова рубрика "Фотодовідник Верховинщини" - це цікаві репортажі та незабутні фото з мальовничих місцин Верховинщини. Періодично в ній будуть висвітлюватися найкращі фотознімки нашого району. Автор рубрики: Василь Дячук (м.Верховина)
Ні пропаганді! [15]
Рубрику створено з метою об'єктивного висвітлення подій в Україні, котрі доволі часто піддаються спотворенню з боку ЗМІ іноземних держав.
Привітання [1]
Відтепер вітати дорогу Вашому серцю людину ми будемо безпосередньо у новинах на нашому сайті в День народження. Теплі слова та фото надсилайте нам заздалегідь (не пізніше ніж за два дні до іменин, дня народження чи іншої визначної події) на електронну адресу - verchovyna@at.ua
Гуцульщинознавство [5]
Тут ми періодично будемо публікувати цікаві історії, вірування та повір'я наших предків. Ви дізнаєтеся, як жили гуцули багато років тому, чим займалися, у що вірили...
Історія рідного краю [2]
Цікава інформація про минуле Верховинщини

Ціни на АЗС

Архів записів

Міні-чат

НПП Верховинський

Вісті Верховини

Нічний клуб

Наше опитування
Чи задоволені Ви обслуговуванням на верховинському автовокзалі?
Всього відповідей: 307

Часткове або повне поширення інформації, розміщеної на сайті рідного міста verchovyna.at.ua, дозволяється у випадку прямого посилання на нього!